2024-04-18 08:39:41

راس‌گیری چک چیست؟ چرا در حسابداری اهمیت دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 8 دقیقه
راس‌گیری چیست
فهرست عناوین مقاله

فهرست مطالب

تصور کنید شما در بخش فروش یک شرکت تولیدکننده بزرگ مشغول به کار هستید که خریداران این شرکت، محصولات را به صورت عمده خریداری می‌کنند. با توجه به اینکه خرید و فروش در این شرکت به صورت عمده انجام می‌شود، اغلب پرداختی‌ها نیز به دلیل مبلغ بالای هر فاکتور به صورت غیرنقدی و طی چند فقره چک مدت‌دار صورت می‌گیرد. آیا می دانید راس‌گیری چک چیست ؟

حال مدیریت از بخش فروش خواسته‌ است با توجه به شرایط بازار و وضعیت اقتصادی جامعه، تسویه‌های دریافتی هر فاکتور نهایتا سه ماه باشد. این بدین معنا است که شما به عنوان کارشناس فروش به هنگام دریافت چک‌های هر فاکتور می‌بایست میانگین تاریخ‌های سررسید چک‌ها را محاسبه کنید تا از میانگین پرداخت سه ماهه طبق درخواست مدیریت اطمینان حاصل کنید. آنچه برای این محاسبه نیاز دارید، تنها نحوه محاسبه راس چک‌ها و یا همان راس گیری چک‌ها است. متوجه شدید راس‌گیری چک چیست؟

محاسبه راس چک‌ها را می‌توان به صورت ذهنی، به کمک فایل اکسل و یا نرم افزار حسابداری انجام دهید که در این مقاله به طور کامل نحوه راس گیری چک را برای شما توضیح می‌دهیم. البته پیش از ادامه بحث راس‌گیری چک چیست ؟ بد نیست یادآوری کنیم راس گیری هم برای محاسبه میانگین تاریخ سررسید چک‌های فاکتور و هم برای راس گیری فاکتورها کاربرد دارد. بدین معنا که اگر یک مشتری به منظور تسویه حساب فاکتورهای خریدهایی که در تاریخ‌های مختلف انجام داده‌است، تنها یک چک به شما تحویل دهد، می‌توانید راس فاکتورها را محاسبه کنید.

پارمیس پرو

راس گیری چک چیست؟

براساس آنچه در تعریف راس‌گیری چک چیست؟ گفته‌ شد، عملیاتی که میانگین تاریخ زمانی چک‌هایی که برای تسویه یک فاکتور خرید با تاریخ‌های متفاوت را محاسبه می‌کند، راس گیری چک می‌نامند. راس گیری یکی از اصطلاحات پرکاربرد در حسابداری است که به نوعی میانگین زمانی را نشان می‌دهد. لازم است تا برای درک بهتر آن کمی بیشتر توضیح دهیم. به بیان روشن‌تر، خریدار باید در تاریخ مشخصی مبلغ فاکتور خرید خود را به فروشنده بپردازد.

اما به هر دلیلی، چند چک با تاریخ‌های مختلف به فروشنده می‌دهد که تاریخ برخی از این چک‌ها پیش از زمان مقرر برای تسویه مبلغ فاکتور است و برخی دیگر تاریخ‌هایی بیشتر از زمان مقرر دارند. حال فروشنده می‌بایست از طریق راس گیری تاریخ چک‌ها، تعیین کند آیا میانگین زمانی چک‌ها برابر با تاریخ مقرر هست یا خیر. اگر میانگین زمانی چک‌های خریدار بیشتر از تاریخ مقرر باشد، می‌بایست مبلغ و یا تاریخ برخی از این چک‌ها جا‌به‌جا شوند. این محاسبات را راس گیری چک می‌نامند. بنابراین فروشنده در این محاسبات، راس چک‌های دریافت‌ شده را محاسبه می‌کند.

مطالعه بیشتر: نرم افزار حقوق و دستمزد

البته راس گیری در شرایطی عکس آنچه در بالا گفته‌ شد نیز کاربرد دارد. بدین صورت که فرد کالایی را با شرایط اقساطی خریده‌ است. حال می‌خواهد مبلغ خرید را در یک مرحله پرداخت کند. بدین منظور می‌بایست به کمک راس گیری تاریخ و مبلغ اقساط، راس اقساط را محاسبه و چکی به مبلغ کل فاکتور خرید برای تاریخ محاسبه‌شده، صادر کند.

خبرنامه پارمیس را از دست ندهید!
هر هفته محتوای اختصاصی و جدیدترین اخبار، مقالات آموزشی حسابداری، مالی و مدیریتی را برای شما میفرستیم.
تعریف راس گیری
معرفی راس گیری

راس چک چگونه محاسبه می‌شود؟

محاسبه راس چک چیست و یا همان راس گیری را می‌توان به صورت دستی، به کمک فایل اکسل و یا در نرم افزار حسابداری شرکت محاسبه نمود. البته شما باید به خوبی متوجه شوید که راس‌گیری چک چیست؟

تاریخ پایه در راس گیری: برای راس گیری آنچه اهمیت زیادی دارد، مشخص کردن تاریخ پایه یا مبنا برای انجام محاسبات راس گیری چک است. تاریخ پایه همان تاریخی است که به عنوان روز مبدا مشخص می‌شود و فاصله زمانی هر چک از این تاریخ، برای انجام محاسبات مد نظر است. اغلب تاریخ پایه را همان روز صدور فاکتور در نظر می‌گیرند. در مقاله راس‌گیری چک چیست؟ لازم است تا فرمول محاسبه راس چک را برای شما بیان کنیم که به این قرار است:

  1. فاصله روزهای هر چک از تاریخ مبدا را محاسبه و در مبلغ آن چک ضرب می‌کنیم.
  2. به تعداد چک‌های دریافتی باید این محاسبه انجام شود.
  3. حال مجموع اعداد به‌دست آمده از این محاسبات را بر مبلغ کل چک‌ها تقسیم می‌کنیم. عدد حاصل از این تقسیم، همان راس چک است که اغلب عددی ممیزی حاصل می‌شود.

بیشتر بدانید: نرم افزار CRM

نحوه محاسبه راس چک
راس چک

برای روشن شدن روش محاسبه راس چک، این محاسبات را در قالب مثالی انجام می‌دهیم. به مثال اول متن برمی‌گردیم تا بهتر متوجه شوید راس‌گیری چک چیست؟ فرض کنید شما کارشناس فروش یک شرکت تولید کننده هستید که به ازای فاکتور فروش خود در تاریخ 1400/5/1 خریدار به شما پنج چک با تاریخ مختلف می‌دهد. با توجه به اینکه مدیریت حداکثر زمان تسویه هر فاکتور را سه ماه اعلام کرده‌ است، این فاکتور نهایتا باید طی 90 روز تسویه شود. تاریخ و مبلغ چک‌هایی که مشتری به شما تحویل داده‌است به قرار زیر است:

چک اول: مبلغ 4,000,000 ریال برای تاریخ 1400/5/15

چک دوم: مبلغ 7,000,000 ریال برای تاریخ 1400/6/7

چک سوم: مبلغ 15,000,000 ریال برای تاریخ 1400/7/7

چک چهارم: مبلغ 4,000,000 ریال برای تاریخ 1400/8/20

چک پنجم: مبلغ 10,000,000 ریال برای تاریخ 1400/9/24

راهکارهای نرم افزار پارمیس برای همه کسب و کارها

پارمیس 360

حال شما به عنوان مسئول فروش، می‌بایست راس چک‌ها با توجه به تعریف راس‌گیری چک چیست؟ محاسبه و در صورتی که مقدار راس چک‌ها برابر و یا کمتر از 90 روز شود، آنها را قبول کنید. برای انجام محاسبه راس چک به صورت دستی لازم است برای هر چک فاصله روزهای تاریخ چک از تاریخ مبدا را حساب و در مبلغ چک ضرب کنید.

چک اول:

15 X 4 = 60,000,000

 چک دوم:

38 X 7,000,000 = 266,000,000

چک سوم:

68 X 15,000,000 = 1,035,000,000

چک چهارم:

112 X 4,000,000 = 448,000,000

چک پنجم:

146 X 10,000,000 = 1,460,000,000

حال برای محاسبه راس چک باید مجموع اعداد بالا را بر مبلغ کل چک‌ها تقسیم کنید.

3,269,000,000 / 40,000,000 = 81.7

از آنجا که راس حاصل کمتر از سه ماه یعنی 90 روز است، شما در دریافت این چک‌ها محدودیتی نخواهید داشت.

باید بخوانید: پایانه فروشگاهی چیست؟

نحوه راس گیری برای فاکتورهای فروش و خرید

راس‌گیری چک چیست ؟ از مفاهیم پرکاربرد در حسابداری است که در زندگی شخصی نیز برای محاسبه تاریخ سررسید چک‌ها در خرید و فروش‌های مهم با قیمت بالا بسیار مفید خواهد‌بود. گفتنی است این مفهوم برای محاسبه راس فاکتورها نیز کاربرد دارد. در واقع اگر به همان مثال فروشنده شرکت تولیدکننده برگردیم. با توجه به اینکه مدیریت برای هر فاکتور فروش سه ماه فرصت برای تسویه در نظر گرفته‌است، یک مشتری می‌تواند در این بازه زمانی چند خرید داشته باشد ولی مبلغ فاکتور آنها را نپردازد.

نحوه راس گیری برای فاکتورهای خرید و فروش
راس گیری برای فاکتورهای فروش و خرید

بنابراین وظیفه محاسبه راس فاکتورها بر‌عهده کارشناس فروش است تا برای فاکتورهای خرید بعدی این مشتری، تاریخ سررسید را محاسبه کند. محاسبه راس فاکتور را با مثال زیر توضیح می‌دهیم. مشتری شما سه فاکتور خرید در یک ماه گذشته دارد که هنوز هیچ کدام از این سه فاکتور را تسویه نکرده‌است. حال می‌خواهد فاکتورهای گذشته را تسویه کند. شما به عنوان کارشناس فروش باید برای تعیین تاریخ تسویه، راس فاکتورها را محاسبه کنید. اطلاعات خریدهای این مشتری به صورت زیر است:

فاکتور اول: مبلغ 4,000,000 ریال در تاریخ 1400/5/27

فاکتور دوم: مبلغ 7,000,000 ریال در تاریخ 1400/6/15

فاکتور سوم: مبلغ 15,000,000 ریال در تاریخ 1400/6/22

برای محاسبه راس فاکتور، باید مبلغ فاکتور در تعداد روزها ضرب کنید. در راس فاکتور، روزی که محاسبات راس فاکتور را انجام می‌دهید، به عنوان مبدا در نظر گرفته می‌شود. به بیان دیگر، در محاسبه راس فاکتور باید تعداد روزهایی که از صدور فاکتور گذشته است را در مبلغ فاکتور ضرب کنیم.

بنابراین در این مثال، فرض بر این است که شما محاسبه راس فاکتور را در 26 شهریور انجام می‌دهید.

فاکتور اول:

30 X 4,000,000 = 120,000,000

فاکتور دوم:

12 X 7,000,000 = 84,000,000

فاکتور سوم:

5 X 15,000,000 = 75,000,000

محاسبه راس فاکتور

279,000,000 / 26,000,000 = 10.73

بنابراین راس فاکتورهای خرید این مشتری حدود 11 روز است که مدت زمانی که برای تسویه این فاکتورها فرصت دارد به صورت زیر محاسبه می‌شود:

90 – 11 = 79

بنابراین مشتری باید نهایتا تا 79 روز دیگر تسویه را انجام دهد.

حتما مطالعه کنید: نرم افزار تولید و بهای تمام شده

مفاهیم اصلی در راس‌گیری چک 

مفاهیم اصلی در راس‌گیری چک 

راس گیری چک مربوط به زمانی میشود که، خریداری چند چک را با تاریخ های مختلف در قبال مبلغ فاکتورش تقدیم فروشنده میکند. فروشنده تمایل دارد که، تمامی مبلغ چک را در یک مرحله و یکجا بپردازد. در اینجا، از راس گیری جهت بدست آوردن تاریخی مشخص برای پرداخت کمک میگیرد. 

برای راس گیری میتوانید از شیوه های مختلفی همچون استفاده از نرم افزار اکسل، انواع برنامه های حسابداری و محاسبه دستی استفاده کنید. هر یک از این روشها را که انتخاب کنید، در نهایت به نتیجهای یکسان برسید. پیش از انجام راس گیری، باید با چند مورد مهم و اساسی در این محاسبه آشنایی لازم را پیدا کنید. 

اولین مورد، حساب کردن اصل پول از راس گیری چک بوده که، برای انجام این کار باید برای جمع کردن مبلغ کلیه چکها با یکدیگر اقدام بفرمایید. گاهی اوقات، امکان دارد اقساط بدهکار یا چکها از سود برخوردار باشند. اما در صورت پرداخت مبالغ همه چکها به شکل یکجا دیگر از سود خبری نیست. در این زمان، مبلغ بهره از مبلغ نهایی به کمک تناسب کم می گردد.

زیر سیستم‌های یکپارچه استار

مثلاٌ، شخصی که، اقدام به پرداخت فاکتور خود با چهار قسط و در مدت زمان یکسال آن هم طی چهار فقره چک معتبر میکند، باید پنج درصد سود را نیز بپردازد. ولی، در صورت استفاده وی از راس گیری و پرداخت یکجای کل مبلغ چک، باید بعد از بدست آوردن تاریخ جدید و راس گیری از طریق یک تناسب باید محاسبه کنیم که، فرد در تاریخ جدید ملزم به پرداخت چند درصد سود است. البته، به طور معمول، این میزان از پنج درصد پایینتر در نظر گرفته میشود.  

مورد دوم، آموزش نحوه حساب کردن تاریخ مبنا یا پایه بوده که، از جمله مهمترین موضوعات مؤثر و دخیل در این نوع عملیات است. در حقیقت، وجود تاریخ ابتدایی یا پایه نیز در محاسبه اهمیت زیادی دارد. در فرمول راس گیری، معمولاٌ تاریخ مبنا وقتی است که، از آن زمان فاصله سررسید چک حساب میشود. به طور مثال، وصول اولین چک شما سی روز آینده است. تاریخ دقیق آغاز این زمان همان تاریخ مبنا به حساب می آید. 

سخن آخر 

زمانی که، افراد به دنبال اطلاع از تاریخ دقیق چند چک جهت تسویه هستند، راس گیری اتفاق می افتد. برای انجام این کار، باید از نرم افزارها و افراد مختلف کمک گرفت. به عنوان یک شخص یا فردی صاحب شرکتی با مراودات تجاری بالا به وسیله چک، به طور معمول باید آشنایی لازم را با مبحث راس گیری چک داشته باشید. از این رو، کسب اطلاعاتی در رابطه با این موضوع، برای کسانی از جمله دانشجویان رشته حسابداری، حسابداران مشغول به کار در مجموعه های مختلف اقتصادی، مدیران مالی و همینطور کسب و کارها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. 

پارمیس استار

یک پاسخ
  1. لطفا برای راس گیری فاکتور هم بفرمائید شا مشتری چند فقره فاکتور در تاریخ های مختلف داشته باشد

برای دانلود PDF مقاله لطفا ایمیل خود را وارد کنید
call-center2

ارتباط با پارمیس

در ساعات کاری با شماره 87758-021 تماس بگیرید تا کارشناسان ما حداکثر تا 24 ساعت آینده با شما تماس بگیرند.
ساعات پاسخگویی تلفنی:
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا 17:30
پنجشنبه ها از ساعت 8:30 تا 12:30

لطفا جهت اطلاع از امکانات تماس بگیرید