2024-04-20 07:38:49

چگونه برای کسب و کار پروانه کسب بگیریم؟ | پارمیس

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 9 دقیقه
پروانه کسب
فهرست عناوین مقاله

فهرست مطالب

این روزها تب کارآفرینی و شروع کسب‌و‌کار خانگی بسیار داغ شده‌است. به‌ویژه اینکه امکانات تکنولوژی و وجود شبکه‌های اجتماعی به حذف محدودیت‌های جغرافیایی کمک کرده‌است و شکل فروش و ارائه خدمت از شکل سنتی خود به گونه‌ای مدرن تغییر یافته‌است. در کنار امکاناتی که شروع کسب‌و‌کار جدید و پیاده کردن ایده‌های نو را راحت‌تر کرده‌است، اجرای قوانین و پایبند بودن به اصول جامعه برای موفقیت در این راه ضروری است. بنابراین اولین گام برای شروع کسب‌و‌کار جدید به صورت قانونی، اقدام برای دریافت پروانه کسب یا همان جواز کسب است. دریافت این جواز، به عنوان اولین گام برای شروع کار جدید به چند مرحله ساده خلاصه می‌شود که در ادامه این مقاله از پارمیس با هم این مراحل را مرور خواهیم کرد.

پروانه کسب چیست؟

پروانه کسب یا جواز کسب همان مجوزی است که باید برای ایجاد یک واحد صنفی داشته‌باشید. در واقع برای اینکه بتوانید به صورت رسمی وارد فضای کسب‌و‌کار شوید باید از همان ابتدای شروع کار، برای دریافت جواز کسب به صورت قانونی اقدام کنید. پروانه کسب توسط مراجع قانونی صادر می‌شود و به همین دلیل می‌توان گفت از مهم‌ترین اسناد و مدارک تجاری مورد نیاز برای هر کسب‌و‌کاری است.

پروانه کسب به نام فرد یا واحد صنفی صادر می‌شود که به صورت موقت و دائم است. مجوز کسب موقت فقط یک سال اعتبار دارد و دیگر قابل تمدید نیست. در صورت اتمام یک سال و به شرط فعال بودن واحد صنفی، لازم است برای دریافت جواز کسب دائم اقدامات لازم انجام شود. اما پروانه کسب دائمی به مدت پنج سال اعتبار دارد که فرد یا واحد صنفی موظف است پیش از انقضای اعتبار پروانه کسب دائم برای تمدید مهلت آن اقدام کند. همان طور که گفتیم، پروانه کسب به نام فرد یا واحد صنفی صادر می‌شود که لازم است در اینجا با تعریف واحد صنفی آشنا شویم.

مطالعه بیشتر: پایانه فروشگاهی چیست؟

پروانه کار
پروانه کسب و کار

واحد صنفی چیست؟

واحد صنفی برای معرفی شخص حقوقی که در یکی از انواع فعالیت‌های صنفی سرمایه‌گذاری کرده‌است، به کار برده می‌شود. اگر یک فرد به عنوان شخص حقیقی از طریق وارد کردن بخشی از سرمایه خود وارد یکی از فعالیت‌های صنفی شود، به عنوان فرد صنفی شناخته می‌شود. تمام مشاغلی که به نوعی در فعالیت‌های تولیدی، خرید و فروش، توزیع و خدمات و یا تبدیل قرار می‌گیرند، به عنوان واحد صنفی معرفی می‌شوند.

خبرنامه پارمیس را از دست ندهید!
هر هفته محتوای اختصاصی و جدیدترین اخبار، مقالات آموزشی حسابداری، مالی و مدیریتی را برای شما میفرستیم.

برای دریافت پروانه کسب چه مراحلی را باید طی کرد؟

انجام کارهای قانونی روال خاصی دارد که اغلب شروع آن‌ها با ثبت درخواست به صورت قانونی شروع می‌شود. بنابراین برای دریافت پروانه کسب، لازم است به اتحادیه مربوطه مراجعه کنید و درخواست خود را ثبت کنید. اتحادیه نیز موظف است تا 15 روز بعد از ثبت  درخواست شما، نظر قبول یا رد خود را به شما اعلام کند. در صورت پذیرش درخواست شما برای دریافت پروانه کسب موظف هستید نهایتا تا سه ماه تمام مدارک مورد نیاز را تکمیل و ارائه دهید. پس از ارائه تمام مدارک به واحد مربوطه، تا 15 روز بعد پروانه کسب شما به نام خود و یا واحد صنفی صادر می‌شود و شما می‌توانید فعالیت اقتصادی خود را به صورت قانونی شروع کنید.

البته لازم است این نکته را یادآوری کنیم که برای دریافت مجوز کسب، امکان ثبت درخواست پروانه به صورت اینترنتی و غیرحضوری نیز وجود دارد. در واقع برای ثبت درخواست به صورت غیرحضوری باید به سامانه صدور پروانه کسب به آدرس اینترنتی www. iranianasnaf.ir مراجعه کرده و مدارک مورد نیاز را اسکن و در سایت بارگذاری کنید. در صورت ثبت نام به صورت اینترنتی از طریق همین سامانه می‌توانید مراحل درخواست خود را پیگیری کنید.

بیشتر بدانید: نرم افزار فروشگاهی

به کمک کد رهگیری امکان ورود به سامانه و پیگیری درخواست وجود دارد که در این صورت پس از موافقت با درخواست شما، می‌توانید جواز کسب را از طریق پست الکترونیک و پس از 15 روز از زمان ثبت درخواست دریافت کنید. برای انجام هر کار قانونی نیاز به مدارک و اسناد خاصی است. بهتر است پیش از اقدام برای ثبت درخواست جواز کسب تمام مدارک لازم را آماده کنید تا در حین فرایند ثبت و دریافت جواز کسب به مشکل برنخورید.

شرایط و مدارک لازم برای دریافت جواز کسب

برای ثبت این درخواست، مدرکی جهت تعیین وضعیت ملکی واحد صنفی نیاز است. بنابراین می‌بایست یکی از مدارک زیر را به واحد مربوطه ارائه دهید:

  • سند مالکیت
  • اجاره نامه رسمی
  • اجاره نامه عادی
  • مبایعه نامه
  • حکم قطعی دادگاه مبنی بر الزام به تنظیم سند اجاره
  • رسید پرداخت اجاره بهای معتبر
  • قرارداد اجاره محل کسب با اداره ها و سازمانهای دولتی

به‌خاطر داشته‌باشید، اجاره نامه و یا دیگر اسنادی که در بالا نام بردیم، باید به نام متقاضی صادر شده باشند.

یکی از مراحل ضروری برای صدور هر مجوزی، استعلام فرد حقیقی یا حقوقی درخواست دهنده است. بنابراین ازجمله مدارکی که برای امکان استعلام در نظر گرفته شده‌است، موارد زیر هستند:

  • گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و گواهی عدم سوء پیشینه کیفری
  • گواهی مرکز بهداشت و کارت معاینه پزشکی برای پروانه کسب اصناف مواد غذایی و بهداشتی
  • گواهی شرکت در دوره آموزشی از موسسات معتبر
  • مدرک مبنی بر تشکیل پرونده مالیاتی
  • کد شناسه ده رقمی برای درج روی پروانه کسب
راهکارهای نرم افزار پارمیس برای همه کسب و کارها

بخش دیگری از مدارک مربوط به تعیین وضعیت خدمت آقایان است که باید مدارک زیر را برای ثبت درخواست به همراه داشته‌باشید:

  • گواهی پایان خدمت و یا معافیت دائم
  • گواهی اشتغال به تحصیل در صورت عدم شرکت در نظام وظیفه
  • گواهی معتبر از معافیت پزشکی
  • دفترچه آماده به خدمت بدون مهر غیبت

به عنوان یک نکته به‌خاطر داشته‌ باشید، اگر به عنوان شخص حقیقی درخواست خود را ثبت می‌کنید، برای خانم‌ها حداقل سن 18 سال در نظر گرفته‌شده‌است. درنهایت هم مدارک عمومی که برای هر کاری باید ارائه شوند مانند کپی شناسنامه و کارت ملی، کپی مدرک تحصیلی برای اثبات سواد خواندن و نوشتن، 12 قطعه عکس پرسنلی، تعهدنامه کلیه اصناف و پیش واریز مبلغ حق عضویت اتحادیه را نیز باید ارائه دهید.

حتما مطالعه کنید: نرم افزار حقوق و دستمزد

خرید و فروش پروانه کسب

به عنوان یک قانون، امکان خرید و فروش جواز کسب وجود ندارد و با توجه به اینکه خرید و فروش جواز کسب ممنوع است، تنها می‌توان برای انتقال حقوق آن به شخصی دیگر اقدام کرد. برای انتقال جواز کسب نیز می‌بایست درخواست کتبی خود را با معرفی شخص مد نظر به اتحادیه ارائه دهید. در صورت تایید شدن این شخص، پروانه  قبلی باطل شده و جواز کسب جدیدی با نام شخص صادر می‌شود. همچنین اگر بخواهید شغل قبلی خود را که برای آن جواز کسب دریافت کرده‌اید، تغییر دهید لازم است حتما برای دریافت پروانه جدید اقدام کنید. زیرا جواز برای هر شغل صادر می‌شود و در صورت تغییر صنف خود باید پروانه کسب آن صنف را داشته‌ باشید.

تمدید جواز کسب دائم

همان‌طور که گفتیم، پروانه‌های کسب به صورت دائم و یا موقت صادر می‌شوند. پروانه کسب موقت امکان تمدید ندارد و مهلت اعتبار آن فقط یک سال است. اما پروانه کسب دائم را باید هر پنج سال و پیش از رسیدن به زمان اتمام اعتبار، اقدامات لازم برای تمدید اعتبار جواز را انجام دهیم. برای تمدید اعتبار پروانه کسب باید جواز کسب قبلی، 6 قطعه عکس پرسنلی، سند معتبر پرداخت مالیات دوره‌های پیش، مدرک پرداخت عوارض مشاغل شهرداری، کارت معاینه بهداشتی دارای اعتبار زمانی،  پرداخت هزینه های مربوط به تمدید پروانه کسب را به همراه داشته‌باشید.

همچنین اگر تغییری در شرکای کاری به‌وجود آمده است، باید فرم رضایت محضری شرکا، کپی مدارک شناسایی شرکای جدید و قرارداد انتقال سهم را نیز برای تمدید اعتبار جواز کسب ارائه دهید. در این متن سعی کردیم به طور کامل فرایند دریافت پروانه کسب را توضیح دهیم. بد نیست یادآوری کنیم بعد از اقدام به دریافت پروانه کسب و شروع کسب‌و‌کار جدید، حتما مدیریت امور مالی خود را از همان شروع کار جدی بگیرید.

زیرا جریان مالی در یک شرکت ازجمله مهم‌ترین فاکتورها برای موفقیت و یا شکست فعالیت‌های اقتصادی آن است. به همین دلیل توصیه می‌کنیم بهترین نرم افزار حسابداری را متناسب با صنف و بودجه مد نظر تهیه کنید تا از همان ابتدا بتوانید تراکنش‌های مالی خود را بر اساس اصول حسابداری ثبت و مدیریت نمایید. چگونه برای کسب و کار پروانه کسب بگیریم؟

انواع پروانه کسب 

انواع پروانه کسب 

جواز کسب انواع مختلفی دارد که در این بخش ضمن نام بردن از آنها توضیحاتی را نیز در موردشان میدهیم. 

. پروانه کسب خدماتی 

تمامی مشاغل خدماتی که، عهده دار ارائه خدمات به مردم به جای انواع کالاها هستند، قبل از راه اندازی کسب و کار خود به شکل قانونی باید اقدامات لازم را برای دریافت جواز کسب انجام دهند. مثلاٌ، کافی نت ها، آرایشگاههای مردانه و زنانه را میتوان از جمله مشاغل خدماتی به شمار آورد که، موظف به دریافت جواز کسب از گروه کسب و کارهای خدماتی هستند.  

. پروانه کسب فنی 

جواز کسب فنی، برای کسب و کارهایی کاربرد دارد که، هدف از راه اندازی آنها، تعمیر ابزار و وسایل الکتریکی و فنی است. داشتن مدرک فنی و حرفهای مربوط به کسب و کار از الزامات دریافت این نوع جواز به شمار میرود. مغازه هایی از جمله تعمیرگاه خودرو، تعمیرات ماشین لباسشویی، مکانیکی و تاسیساتی ها برای شروع فعالیت خود باید جواز کسب فنی دریافت کنند. 

. پروانه کسب تولیدی

جواز کسب تولیدی، جهت کسب و کارهایی صادر میشود که، هدف از راه اندازی آنها تهیه انواع محصولات و فعالیتهای تولیدی است. پس اگر قصد فعالیت در حوزه تولید پوشاک، مواد فلزی یا پلاستیکی، نان و شیرینی را دارید، قبل از شروع به کار باید اقدامات لازم را در رابطه با دریافت جواز کسب تولیدی انجام دهید.  

. پروانه کسب توزیعی 

جواز کسب توزیعی، مختص کسب و کارهایی است که، در کار فروش اقلام مصرفی هستند. از میان این مشاغل میتوان به فروش لوازم آرایشی و یا پوشاک اشاره کرد. 

مزایای دریافت پروانه کسب چیست؟ 

یکی از مسائلی که، شمار زیادی از افراد مایل به راه اندازی کسب و کار و یا تولید کننده ها با آن روبرو هستند، یافتن محلی برای شروع کار است. اما با گرفتن جواز کسب گره این مشکل به راحتی باز میشود. به این صورت که، با در دست داشتن آن امکان پیدا کردن مکانی آن هم با قیمت مناسب را در شهرکهای صنعتی دارید. فقط کافیست فقط 30 درصد از کل مبلغ هزینه را بپردازید و مابقی را نیز در قالب اقساط بدهید. 

از دیگر مزایای اخذ مجوز کسب میتوان به ثبت علامت تجاری و برند اشاره کرد. بنابراین، در صورتیکه، رؤیای پیشرفت در سر دارید و به قول معروف میخواهید سری در سرها داشته باشید، امکان تمرکز بر روی برند خود و رساندن فروش به بالاترین حد ممکن به راحتی برایتان فراهم است. 

تعداد زیادی از کسب و کارها و شرکتهای مختلف سعی در به نمایش گذاشتن محصولات خود در نمایشگاههای خارجی و داخلی دارند. شرکت در این نمایشگاهها، کمک بسیار زیادی در شناساندن کسب و کار و یا محصولات آنها دارد. نتیجه این کار، کسب سود و موفقیت فوق العاده زیاد است. شاید باور نکنید اما، قبل از هر گونه اقدامی برای شرکت در این قبیل از نمایشگاهها باید پروانه کسب دریافت کنید. 

زیر سیستم‌های یکپارچه استار

متراژ مغازه برای دریافت پروانه کسب 

متراژ مغازه برای دریافت پروانه کسب 

برخورداری از حداقل فضای تجاری و اداری قانون اولیه جهت اخذ جواز کسب برای مشاغل و مغازه های متعدد است. چرا که، اینگونه صاحب کار به راحتی میتواند نیازهای مشتریان را پاسخ بدهد. در ادامه، به ذکر حداقل متراژ هر یک از شغلهای پر متقاضی نیاز دارند برای شما می پردازیم. 

15 متر برای مغازه های محصولات لبنی (خرده فروشیها)

12 متر برای مشاوران املاک در شهر تهران 

12 متر برای خرده فروشی های ارائه دهنده پوشاک مردانه در استان تهران 

9 متر برای آرایشگاههای مردانه در شهر تهران 

12 متر برای آرایشگاههای زنانه در استان تهران 

جمع بندی 

پروانه کسب، مجوز راه اندازی کسب و کار شما بوده و در نوع دائم و موقت قابل دریافت است. فقط توجه داشته باشید که، بعد از تمام شدن مدت اعتبار باید اقدامات لازم را برای تمدید آن انجام دهید. در صورتی که قصد دریافت جواز کسب را دارید دو راه پیش رویتان قرار دارد. یکی از راهها مراجعه حضوری به اتحادیه موردنظر و دیگری اخذ جواز به شکل الکترونیکی است. 

سوالات متداول

انواع پروانه کسب کدامها هستند؟

از میان مجوزهای کسب می توان به جواز کسب خدماتی، فنی، تولیدی و توزیعی اشاره کرد.

مزایای دریافت پروانه کسب چیست؟

یافتن محلی برای کسب و کار، ثبت علامت تجاری و برند و امکان شرکت در نمایشگاه را میتوان از مزایای دریافت جواز کسب دانست.

برای دانلود PDF مقاله لطفا ایمیل خود را وارد کنید
call-center2

ارتباط با پارمیس

در ساعات کاری با شماره 87758-021 تماس بگیرید تا کارشناسان ما حداکثر تا 24 ساعت آینده با شما تماس بگیرند.
ساعات پاسخگویی تلفنی:
شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8:30 تا 17:30
پنجشنبه ها از ساعت 8:30 تا 12:30

لطفا جهت اطلاع از امکانات تماس بگیرید